BLOG Hooikoorts

BLOG Hooikoorts
Om te beginnen, ik heb een aantal jaar geleden zelf hooikoorts gekregen.
In eerste instantie had ik nog niet in de gaten wat me overkwam, al dat gesnotter en die traanogen. Ik ben toen vrij snel naar de dokter gegaan hiervoor. Want ik was wel benieuwd wat ik had.

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts (een vorm van allergische fhinitis) is een van de meest voorkomende allergieen. Ongeveer 25 – 30% heeft last van hooikoorts.

Heb je last van hooikoorts dan betekent dit dat je lichaam overgevoelig is voor stuifmeel, bloeiende grassen, bomen en planten. Zodra je hiermee in aanraking komt, krijgt je afweersysteem een signaal dat stuifmeel je lichaam proberen binnen te dringen. Om stuifmeel buiten de deur te houden, produceert je lichaam een antistof: histamine. Als je hooikoorts hebt, maak je hier een enorme hoeveelheden van aan. De grote hoeveelheid histamine die vrijkomt in je lichaam geeft vervolgens vervelende klachten. Je hebt ook nog een ander woord voor hooikoorts en dat is pollenallergie of pollinose.

Klachten bij hooikoorts
De klachten van hooikoorts zijn bij de meeste mensen het heftigste tijdens het pollenseizoen. Niet iedereen is allergisch voor dezelfde pollen en de bloeiperioden verschillen. De perioden waarin je last hebt van hooikoorts kunnen dus per persoon ook erg verschillend zijn. Maar gewoonlijk begint het hooikoorsseizoen in Februari en eindigt in September. In Februari staan de eerste bomen in bloei en in September staat gras nog flink in bloei. Het hooikoortsseizoen piekt in Mei en Juni. Een zachte winter kan ervoor zorgen dat het hooikoortsseizoen eerder begint.

Bloeiperioden
Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor boompollen, dan zijn voornamelijk Februari, Maart & April de maanden waarin je last van klachten kan hebben. Maar ben je allergisch voor graspollen, dan zijn Juni & Juli maanden waarin je hooikoorts klachten kan verwachten. Sommige mensen hebben het hele seizoen klachten.

Bekende symptomen van hooikoorts zijn:
– loopneus
– tranende, jeukende en/of branderige ogen
– droge keel en/of kriebelhoest
– niesbuien
– verstopte neus
– koortsig gevoel
– vermoeidheid
– benouwdheid

Minder bekende symptomen van hooikoorts zijn:
– slaapproblemen
– slechte concentratie
– hoofdpijn

Zoals je kunt lezen, heeft hooikoorts dus misschien meer invloed op je dagelijks leven dan je denkt. Bij mij is dat in ieder geval wel zo.

Hooikoorts kun je makkelijk verwarren met verkoudheid. Hoe weet je of je last hebt van hooikoorts of dat je simpelweg een verkoudheid te pakken hebt? Hieronder zet ik het voor je op een rijtje.
Verkoudheid Hooikoorts

Hoe snel ontstaan je klachten: Binnen enkele uren Binnen enkele minuten

Hoe lang duren je klachten: Zeven tot 10 dagen Enkele weken

Hoe ziet je snot eruit: Dik Waterig

Heb je last van trandende ogen: Nee Meestal wel

Heb je last van jeukende neus: Nee Ja

Heb je last van Hoestbuien: Meestal wel Enkel kriebelhoest

Je kunt, net zoals ik op latere leeftijd nog hooikoorts krijgen. Meestal is dit tussen je tiende en dertigste levensjaar. Hooikoorts kan zich ook op latere leerfijd nog openbaren.

Tips bij Hooikoorts

1. Bekijk het hooikoortsweerbericht of hooikoortsverwachting voordat je erop uit gaat. Meestal is het handigste om in de ochtend op pad te gaan. Dan hangt er nog niet zoveel stuifmeel in de lucht.

2. Houd tijdens het hooikoortsseizoen de ramen en deuren overdag gesloten. Luchten kan je het beste ´s nachts of in de ochten doen. Liever geen risico. Dan kun je nog altijd ervoor kiezen om een pollenhor voor je ramen en deuren te nemen.

3. Draag een zonnebril als je naar buiten gaat. Zo bescherm je je ogen tegen stuifmeel

4. Wrijf niet in je ogen als je jeuk hebt aan je ogen. Zo maak je het alleen nog maar erger

5. Was regelmatig je handen. Zo voorkom je dat er stuifmeel via je handen in je neus of ogen komt.

6. Breng vaseline aan rond je mond, neus en ogen. Dit zorgt ervoor dat je slijvliezen minder snel geprikkeld raken door stuifmeel.

7. Houd je slaapkamer zoveel mogelijk stuifmeelvrij om te voorkomen dat je gesnotter en niesbuien je in de nacht wakker houden. Regelmatig stofzuigen helpt ook goed om je kamer zoveel mogelijk stuifmeelvrij te houden.

8. Hang tijdens het hooikoortsseizoen je was niet buiten.

Medicijnen voor hooikoorts

Mochten bovenstaande tips niet helpen, kun je ervoor kiezen om voor een geneesmiddel te gaan die je klachten kunnen verlichten.

  • Hooikoortstabletten
  • Neusspray
  • Oogdruppels

Let wel op: gebruik deze middelen alleen als je goed geïnformeerd bent. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter of neem contact op met je huisarts. Voor, tijdens en na zwangerschap mag je niet zomaar alle hooikoorts medicatie gebruiken. Ook hiervoor graag raadplegen bij je huisarts.

Zelf heb ik altijd de hooikoortstabletten. Hier is het wel goed zoeken welk tablet het beste voor jouw lichaam werkt. Ik heb afgelopen woensdag een hele erge dag gehad, maar moet eerlijk toegeven dat ik bovenstaande punten niet helemaal heb opgevolgd die dag. Dus als gevolg, dat ik heel de dag zat met traanogen, loopneus, niesbuien, hoofdpijn, vermoeiheid en ga zo maar door. Alleen maar zakdoekjes die dag om me heen. De volgende dag heb ik alle ramen en deuren dichtgehouden en dat was een enorme opluchting. Even niet snotteren en traanogen. Ik raad bovenstaande tips aan. luister naar je lichaam.

51muIryTL+L._SX425_

Ik bedank jullie voor het lezen van mijn blog, laat zeker een leuke reactie achter als je gezellig mee wil kletsen over Hooikoorts. Ik ben benieuwd wie van jullie hier ook zo’n last van heeft. Of heb je eventueel nog een andere goede tip, die zijn uiteraard ook welkom.

Liefs ♡♡♡ Jeske Heijmans

☆ Haaatsjooee☆


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s